Mand står med penge i hænderne

Der findes mange årsager til, at man kan havne i gæld. Livet går ikke altid, som man havde planlagt, og det er ikke alle forhold, man selv har kontrollen over. Derfor er også en rigtig god idé at kigge sin økonomi igennem og undersøge om, man er økonomisk rustet, hvis uheldet skulle være ude, og man mister jobbet, bliver sygemeldt eller får en stor uforudset udgift. I denne artikel får du fem områder, hvor du selv kan teste, hvor godt rustet du er økonomisk, og hvad du kan gøre for at være godt klædt på, hvis en stor uforudset udgift skulle dukke op. 


1. Hold øje med dit budget

Hav overblik over, hvad du bruger dine penge på hver måned. Det er afgørende, at du har styr på, hvilke regninger du skal betale hver måned, hvordan dit forbrug ser ud, og hvilke andre større udgifter, der skal være plads til i dit budget hver måned. Det er ved de store udgiftsposter, der kan være mest at spare, men kig også gerne de helt små ting igennem. Selvom det er små indkøb, er de vigtige i dit samlede billede af din økonomi. Læg budgettet mens du har et mentalt overskud, så opgaven ikke bliver for uoverskuelig.  


2. Skær ned på udgifterne

Har du dannet overblikket over dit budget, er næste skridt at finde frem til, hvilke månedlige udgifter, som du føler, du godt ville kunne skære fra, hvis du skulle komme ud i økonomiske udfordringer. Hvis du ser et mønster i dit forbrug, kan det være med til at udpege områder, hvor du måske kan spare lidt penge hver måned. Måske har du flere forskellige streamingtjenester, køber du din frokost hver dag eller kører forbi tanken hver morgen og får din morgenkaffe. Lige nu har du måske råd til det, men hvis din økonomi en dag skulle vende, er det fornuftigt, at du ved, hvor du hurtigt kan spare lidt penge. Ved kun at vælge den streamingtjeneste, du bruger mest. Ved selv at smøre madpakken. Og ved at brygge kaffen hjemmefra, kan du skære dit forbrug ned. Så bruger du kun penge på det, der er nødvendigt for dig i din hverdag. 


3. Find en ekstra indtægtskilde 

Det kan også være en god idé at overveje, om du har mulighed for at tjene nogle penge. Det kan være, at du kan sælge ud i nogle ting i hjemmet, som du ikke længere bruger. Måske har du tid og overskud til at tage nogle ekstra timer på dit arbejde eller få et deltidsjob et sted. En lille ekstra indtægt hver måned vil på den lange bane kunne mærkes i ens økonomi, og det kan måske være det, der gør, at du kan begynde at lægge til side til en opsparing.


4. Bliv klogere på privatøkonomi

Det kan være svært at finde ud af, hvordan man lægger et godt budget, hvordan man overholder det og hvad man skal gøre, hvis man står i gæld. Heldigvis findes der en masse hjælp at hente online. I vores Gældsunivers har vi samlet forskellige hjælpemidler, blandt andet et budgetplanlægningsværktøj og en gældsguide, der gennemgår, hvordan du kan gøre for at blive gældfri. Læs vores blogindlæg om, hvordan du kan få overblik over alle dine gældsposter og hvordan du får adgang til vores gældsunivers.


5. Få råd fra en professionel gældsrådgiver

En sidste måde du kan forberede dig på økonomisk uvejr, er ved at få økonomisk rådgivning. Og hvis du står i en situation, hvor du ikke længere kan få din økonomi til at hænge sammen og har opbygget gæld. Så er det også en rigtig god løsning at få rådgivning fra nogle professionelle.

Hvis du har nogle specifikke spørgsmål til netop din økonomi og situation, er du velkommen til at ringe til vores rådgiver på nummeret 30 26 65 05. Har du gæld, som du gerne vil have hjælp til at få styr på, så bestil en gratis gældssamtale. Vi er eksperter i gældsrådgivning og kan hjælpe dig hele vejen til et gældfrit liv. Du kan læse om vores ydelser her. 


Hvis du ønsker hjælp til din gæld. Så kontakt os og hør om, hvordan vi kan hjælpe dig i den situation, du står i.
Bestil gratis gældsrådgivning