Det behøver ikke at kræve særlig mange ændringer i din hverdag, for at du kan spare mange penge. Vi har samlet syv af de bedste og mest effektive steder, hvor du kan spare penge. Nogle råd kan give dig lidt ekstra, mens andre råd kan betyde mærkbare besparelser, der kan få dig hurtigere ud af din gæld. Jo flere råd du benytter, jo flere penge har du mulighed for at spare. God læselyst!
1. Lav et budget
Hvis du ønsker at få flere penge i din hverdag, er det godt at starte med at lave et budget. Med et budget får du et overblik over, hvad du bruger dine penge på. Når du vil lave et budget, så gør følgende:
Find dine indtægter og skriv ned, hvor meget du bruger på:
- Bolig
- Transport
- Husholdning
- Medicin
- Fornøjelser
Det kan være omfattende at finde frem til alle sine udgifter pr. Måned. Det kan kræve, at man sætter sig ned i en times tid, men når budgettet først er lagt, kan det være en måde hurtigt at få nogle ekstra penge. Når du har undersøgt, hvad du har brugt dine penge på førhen, kan du samtidig se, hvor du har mulighed for at skære ned.
Læs også: Få luft i økonomien med et budget
2. Køb brugt
Står du og mangler et nyt fjernsyn, cykel eller et møbel, så undersøg om det kunne købes brugt, inden du går ud og køber nyt. Ofte kan du finde gode ting brugt på fx dba.dk, Facebook Marketplace eller i en genbrugsbutik.
Ligesom at der er penge at spare ved at købe brugt, kan du også tjene penge på at sælge nogle af de ting du alligevel ikke bruger. Måske har du en cykel, et fjernsyn eller en mobiltelefon, som du alligevel ikke bruger længere. Her kan det være en fornuftig idé at sælge det, så andre kan få glæde af og du kan få lidt ekstra penge. Samtidig får du også ryddet op i dit hjem, hvilket kan give dig overskud.
3. Stop impulskøb
Det at ændre forbrugsvaner kan være en stor udfordring. Nogle bliver nemt fristet, når de er ude at handle og kommer hjem med mere, end de først havde tænkt. Er du en af dem, der bliver fristet, når de går forbi butiksvinduer eller ser reklamer på nettet, så har du måske hang til impulskøb. Ønsker du at kunne stoppe dig selv næste gang, så har vi her fire råd til at undgå impulskøb.
Stil dig selv tre spørgsmål. Når du står og har lyst til at købe et bestemt produkt, så stil dig selv følgende tre spørgsmål: Er det noget, jeg har brug for? Hvorfor vil jeg have det? Har jeg noget i forvejen, der minder om?
Snak med nogen om det. Ofte kan et køb virke som en rigtig god idé, når man lige står i det. Derfor kan det være en god idé at snakke med nogle andre om det, fx en god ven, kæreste eller forælder. De vil kunne se situationen udefra og give dig nogle flere perspektiver på beslutningen.
Tænk på det du må undvære. Det kan også være en god idé at overveje, hvad du så må undvære, hvis du bruger penge her og nu. Måske kan du blive nødt til at undvære flybilletten i sommerferien eller undvære noget andet, som du gerne ville have råd til. Igen er det godt at stoppe op og tænke lidt mere på, om der er i virkeligheden, er andre ting du hellere vil spare sammen til.
Besøg ikke butikker blot for at kigge. Du kan også gøre en indsats for at undgå at blive fristet. Gå kun ind i de butikker, hvor du er ret sikker på, at du vil købe noget. Hvis du går ind i en butik for at kigge, så vil du udsætte dig selv for mange fristelser, som er lette at undgå.
4. Planlæg dine indkøb
Du har formentlig hørt det før. Planlæg dine indkøb, lav en indkøbsliste og hold dig til den. Det er gode råd til at spare penge på dine dagligvarer. Ved at lave en madplan hver uge, så du undgår at blive fristet af varer, som reelt set ikke har brug for. Lad chokoladen og den gode rødvin stå på hylden, og husk dig selv på, at du netop i disse handlinger sparer penge. Når du laver din madplan, kan med fordel lade dig inspirere af supermarkedernes tilbudsaviser.
I din madplan skal du også handle ind til din madpakke. Hvis du på forhånd har købt ind til at lave en madpakke, er det nemmere at undgå at ende med at falde for dyre løsninger til frokosten. Selvom det kan virke som en lille besparelse at droppe sandwichen for at spare 40 kr., så kan det hurtigt løbe op, hvis køber din frokost flere gange i ugen, hver måned.
Læs også: Spar penge på madbudgettet med 3 simple råd
5. Ryd op i dine abonnementer
Får du brugt dit abonnement til fitness, Spotify eller et magasin? Hvis ikke, er det et nemt sted at spare penge. Når man betaler fast hver måned, kan man let overse eller glemme de månedlige abonnementsudgifter. Få opsagt de tjenester, du ikke bruger og overvej om, du kan undvære nogle af dem.
Tjek også gerne dine eksisterende abonnementsaftaler igennem. Undersøg om du kan finde et billigere teleselskab, billigere internet eller skifte til en mindre tv-pakke. Sammenlagt kan disse skjulte udgifter løbe op i mange tusinde kroner om året. Derfor kan det også være en god idé at gennemgå sine abonnementer én gang om året.
6. Vælg en billigere forsikring
Det kan kræve lidt arbejde, men det kan være en god idé at undersøge, hvad din forsikring vil koste i et andet selskab. Der kan være mange penge at spare. Måske skal du også kigge dine nuværende forsikringer igennem for at se, om du er overforsikret. Nogle gange kan man have forsikringer, der dækker det samme. Det kan også være at både du og din samlever har en indboforsikring.
Der er nogle forsikringer, som altid er fornuftige at have. Det gælder indboforsikring, rejseforsikring og en husforsikring, hvis du har et hus. Andre forsikringer er lovpligtige. For eksempel er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring, hvis du ejer en bil, motorcykel, knallert, båd eller dyr som hund eller hest.
Når du vælger en ny forsikring, så kontakt 3 forskellige selskaber og få et tilbud på de forsikringer, du har brug. Sørg for at få tilbuddene på skift. Husk altid at læse vilkårene grundigt, da der kan være forskel på, hvad de dækker. Brug de forskellige tilbud du har indsamlet til at presse selskaberne til at tilbyde en billigere pris for din forsikring. Gør altid et forsøg på at prutte om prisen.
Læs også: Betaler du for meget i forsikring?
7. Spar på transporten
Hvis det er muligt for dig, er der mange penge at spare ved at tage cyklen i stedet for bil eller offentlig transport. Bruger du offentlig hver dag, skal du have anskaffet dig et rejsekort. Med rejsekortet indregnes dine rabatter løbende for de strækninger, som du benytter meget. Hvis du tager tog eller bus på arbejde, er det dog også værd at undersøge om et pendler- eller periodekort, vil være en billigere løsning for dig.
En anden løsning kan være at køre sammen med nogen til arbejde eller fritidsaktiviteter, så du på den måde har nogle at dele transportudgifterne med. Der findes sammenkørselsordninger på nettet, hvor du kan købe et lift af en eller selv tilbyde et lift mod betaling. Det er både godt miljøet og din pengepung.
Hvis det er nødvendigt for dig selv at have en bil, er der stadig en række steder, hvor du kan spare penge. Du kan forsøge at optimere din kørsel, så du udnytter dit brændstof bedst muligt. Undersøgelser viser, at hvis du sænker farten på motorvejen fra 130 km/t til 110 km/t, kan du spare op til 20% brændstof, da luftmodstanden derved også bliver mindre. Derudover kan udnytte bilens ydeevne bedst ved bruge fartpilot på motor- og landeveje. Det er også en god idé at tjekke lufttrykket på bilens dæk jævnligt, da selv et dæktryk, som er 0,5 bar for lavt, har betydning for dit brændstofforbrug.