Er du for ofte uforberedt på ekstra udgifter, eller er privatøkonomien lidt stram? Så brug lidt tid på at lægge et budget for din privatøkonomi. Der er mange, som bruger det, der kaldes et ”budgetskema”, hvor de skaber et overblik over alle deres faste udgifter. På den måde kommer der ingen ubehagelige overraskelser i løbet af året. Der er også mange, der lægger et budget, så de ved hvor mange penge, de kan bruge på de forskellige ting.
Læs denne artikel og få gode råd og inspiration til at lægge et budget.
Hvornår bør du lægge et budget?
I dag er der mange betalinger, som sker digitalt via kortbetalinger, mobil- og kontooverførelser. Det føles dejlig nemt, men det er også nemt at miste følingen med hvor mange penge, man egentlig bruger. Pengene på ens konto er ofte lidt abstrakte at forholde sig til, og derfor kan det også være ret angstfremkaldende at se på ens konto, når man nærmer sig slutningen af måneden.
Vil du gøre en forskel for din konto og din privatøkonomi, bør du lægge et budget. Med det rigtige budget kan du få mere styr på dine penge – for hvad der er sparet er tjent.
Hvad er et budget?
Et budget er et andet ord for en plan over, hvad du forventer, at dine penge skal bruges til. Den løber over en bestemt periode, som eksempelvis et år, en måned, en uge eller en dag. Der er mange, der laver månedsbudgetter, og det er ikke særligt svært. Ca. 70% af danskerne benytter sig faktisk af et budget og det eneste, der kan gå galt, det er, hvis du ikke følger op på det. Ellers kan du hurtigt få styr på dine indtægter og udgifter og i sidste ende spare penge, fordi du har et overblik over, hvornår du har råd, og hvornår du ikke har.
Find en praktisk måde der fungerer for dig
Det kan ofte være en lidt uoverskuelig opgave at skulle lave et budget og en af de opgaver, man ofte udskyder, er netop at sørge for, at det overholdes. Derfor er det vigtigt, at du blot finder en praktisk måde at holde styr på dit budget, som fungerer for dig. Du kan eksempelvis:
- Hæve de kontanter, du har sat af i måneden, så du tydeligt kan se, hvad du har brugt og hvor mange penge, der er tilbage.
- Benytte en app som en form for lommebudget, hvor du løbende kan følge op på dine udgifter og indtægter.
- Sæt et mål for, hvor du gerne vil hen med din privatøkonomi. Ofte er det sjovere at overholde et budget, hvis man ved, at det fører til et mål.
Hvor skal du starte?
Først skal du beslutte dig for, om dit budget skal indeholde alle dine månedlige udgifter, eller om det kun skal gælde de faste udgifter. Dernæst kan du undersøge, om din bank giver mulighed for at lægge et budget. På den måde bliver alle de udgifter, som du betaler med Betalingsservice, eller andre faste betalinger, helt automatisk overført til budgettet.
Hvis opgaven virker en smule uoverskuelig, kan du få en uvildig rådgiver til at hjælpe dig. Du kan også høre i dit netværk, om der er nogen, som har god erfaring med at lægge et budget. Uanset hvordan og hvornår du gør det, vil det uden tvivl gøre en stor forskel for din privatøkonomi.
Har du mistet overblikket så frygt ej. Vi står klar til at hjælpe dig med din gæld. Bestil en gratis samtale med en gældsrådgiver og lad os forklare hvordan.