Et budget er en oversigtsplan for de månedlige indtægter og udgifter.

Et budget er rigtig godt, når man vil skabe overblik over sin økonomi. Med et realistisk budget kan man sikre, at der altid er penge nok på kontoen til at betale de regninger, der skal betales. Hos DinGæld kigger vi gerne på din økonomi og hjælper dig med at opstille et budget.

Et budget er planen for din fremtidige økonomi. Budgettet er ikke det samme som et regnskab. Hvor budgettet er en økonomisk plan fremad i tiden, ser regnskabet tilbage på, hvad du rent faktisk har tjent og brugt.

Læs også: Få luft i økonomien med et budget


Kalender og lommeregner bruges til at lave et budget.


Hvordan lægger man et budget?  

Når du skal lave et budget, starter du med at finde alle dine indtægter efter skat. Det betyder, at du skal tage den løn, der kommer ind på din konto. Hvis du har varierende løn, er det en god ide at finde kigge på din løn for det seneste halve år og find din gennemsnitlige løn. Derefter finder du alle dine faste udgifter såsom boligudgifter og udgifter til transport. Igen kan du bruge din netbank til at finde betalinger fra de seneste måneder, og på den måde notere fremtidige udgifter.    

Forenklet sagt, så når du har din samlede månedlige indtægt og trækker dine faste månedlige udgifter, som for eksempel boligudgifter, forsikringer og bidragsforpligtelser, fra, så finder du dit rådighedsbeløb. Dit rådighedsbeløb skal herefter dække udgifter som husholdning, indkøb af tøj, personlig pleje og andet.


Med en gældssamtale kan vi afdække dine muligheder for at blive gældfri.
Bestil uforpligtende gældssamtale


Hvad er en budgetkonto? 

For at bedst kunne kontrollere din fremtidig økonomi, skal du finde den løsning, der fungerer bedst for dig. Du kan hæve kontanter, bruge en budget-app eller du kan benytte dig af en budgetkonto. En budgetkonto er en konto i en bank, hvor man sætter et fast beløb ind hver måned. Fra den samme konto betaler man så sine faste udgifter. Både de månedlige og kvartalsmæssige udgifter. Du kan med fordel udregne, hvad dine kvartalsregninger vil være pr. måned, så du i stedet fast betaler et mindre beløb for hver måned. På den måde sikre du dig en fast månedlig udgift, som er til at regne med, og du vil ikke længere opleve, at der kommer store kvartalsregninger, som kan vælte dit budget.   

Man kan med fordel oprette Betalingsserviceaftaler for ens faste udgifter, så regningerne betales automatisk fra budgetkontoen. På den måde er man sikker på, at de faste udgifter er dækket, inden man begynder at bruge penge på andre ting.  

Med en budgetkonto, kan du sikre, at din husleje, udgifter til varme og el bliver betalt til tiden. Samtidig får du et tydeligt billede af, hvor mange penge du har tilbage til dine øvrige udgiftsposter som mad og diverse. Det kan give dig tryghed, at udgifter til det basale, bliver betalt først.  Hvordan opretter man en budgetkonto? 

Hos de fleste banker kan du selv oprette din budgetkonto via din netbank. Hvis du har brug for hjælp til budgetkonto, så kan du kontakte din bank og din bankrådgiver kan hjælpe med at oprette kontoen. Vær opmærksom på, at bankerne ikke er forpligtet til at kunne tilbyde dig budgetkonto og betalingsservice. 

Når alle dine faste udgifter er sat op som betalingsaftaler i din budgetkonto, er det eneste du skal sikre dig, at der hver måned er penge nok på kontoen. Her kan det ligeledes være en fordel at oprette en betalingsaftale fra eksempelvis din lønkonto til din budgetkonto. Så ved du, at det nødvendige beløb til faste udgifter hver måned overføres fra din lønkonto til din budgetkonto.