Det værste, du kan opleve som boligejer, er en tvangsauktion. Det medfører, at du og din familie tvinges ud af jeres bolig. Det sker, hvis du ikke længere har råd til at betale din månedlige afdragsydelse på dit boliglån. Hvis du eksempelvis har lånt pengene i en kreditforening, vil den kunne tvinge dig til at sælge huset for at få indfriet, det du skylder. 

For kreditorerne handler det kun om at få penge. For dig er det en længere proces, som er meget følelsesladet. Der går omkring 6-9 måneder, fra du stopper med at betale, til en tvangsauktion kan gennemføres. For at give dig et godt overblik over hele forløbet, har vi oplistet rækkefølgen nedenfor. 


Har du brug for hjælp i forbindelse med tvangsauktion?
Bestil uforpligtende gældssamtale


Hvordan foregår tvangsauktioner?

Her kan du se et typisk forløb:

  1. Du har ikke betalt din termin eller ejendomsskat til tiden.
  2. Kreditor eller SKAT sender en rykker til dig.
  3. Kreditor eller SKAT sender sagen til inkasso hos en advokat. Inkasso betyder, at der kan inddrives penge, som ikke er betalt til tiden.
  4. Advokaten sender inkassobrev til dig.
  5. Advokaten sender anmodning om udlæg i din bolig til fogedretten. Udlæg betyder, at kreditor kan forlange, at din bolig sælges på tvangsauktion.
  6. Du og advokaten mødes i fogedretten, hvor der gennemføres udlæg.
  7. Advokaten laver en begæring om, at din bolig skal på tvangsauktion.
  8. Du indkaldes til et møde, hvor du vejledes om, hvad der kommer til at ske. Den kreditor, som har bedt om tvangsauktion, kan også indkaldes til mødet. Der bliver fastsat tidspunkt for selve tvangsauktionen.
  9. Advokaten laver en salgsopstilling for din bolig.
  10. Advokaten bekendtgør tvangsauktionen i Statstidende og annoncerer i avisen/på internettet.
  11. Der afholdes tvangsauktion.
  12. Der kan afholdes en ny tvangsauktion, hvis hele gælden ikke kan betales af det højeste bud. En ny tvangsauktion kan kræves af både dig og kreditor. Det sker ofte, at der afholdes en ny auktion.
  13. Kommer der et højere bud på den nye auktion, vil den højestbydende få boligen. Kommer der ikke et højere bud, vil højestbydende fra den første tvangsauktion få boligen.

Hvis du kan betale din gæld, inden tvangsauktionen offentliggøres, så vil det ikke blive bekendtgjort, at din bolig er på vej på tvangsauktion. Kan du betale din gæld inden auktionen afholdes, vil det blive annonceret, at auktionen aflyses.


Sådan kan du undgå en tvangsauktion

Det er typisk arbejdsløshed, skilsmisse og sygdom, der er årsagen til, at boliger går på tvangsauktion.

En del tvangsauktioner kan dog undgås. Det er først og fremmest din termin og ejendomsskat, som du skal sørge for at betale. De unødvendige udgifter skal du forsøge at skære væk, og de eventuelle resterende kreditorer må vige, hvis du ikke har nogen mulighed for at betale dem.

Hvis du ikke kan betale din termin eller ejendomsskat, er det vigtigste, at du ikke ignorerer rykkerbreve fra kreditorerne. Du bør kontakte dine kreditorer og fortælle dem, hvorfor du ikke kan betale, men at du gerne vil finde en løsning. Det kan medføre, at de ser med ”lidt mildere øjne” på din situation og måske vil give dig lidt længere tid til at finde en løsning.

I nogle tilfælde er det muligt at få henstand eller betale mindre i afdrag i en periode.


Lad os hjælpe dig med at komme ud af håbløs gæld
Kontakt os i dag


Hvis din situation ikke ser ud til at ændre sig i den nærmeste fremtid, og betalingerne dermed vil udeblive, vil kreditorerne ofte give en frist til at sælge din bolig. Det er både i din og kreditorernes interesse, da prisen på det frie marked er højere, og dermed vil du kunne betale mest muligt af din gæld til kreditorerne.


Hvad sker der efter en tvangsauktion?

Det beløb, der kommer ud af tvangsauktionen, går til de kreditorer, som har pant i din bolig. Hvis beløbet ikke dækker hele gælden, vil du stå tilbage med en restgæld. Den gæld skal du efterfølgende betale tilbage.

Hvis du ikke har udsigt til at kunne betale tilbage, kan det være en mulighed at søge gældssanering. Du kan se mere om, hvordan du kan søge gældssanering i vores artikel. Her kan du også tage en test og finde ud af, om du kan få en gældssanering. 

Læs blogindlægget: Find ud af, om du kan få gældssanering

Har du brug for råd og vejledning, hvis du står i en gældssituation, er du velkommen til at bestille en gældssamtale, så ringer vi dig op.