Julen nærmere sig lige så stille, og inden vi får set os om, er det den 24. december. Julen er for langt de fleste forbundet med hygge, gaver, godter og festlige arrangementer. De mange begivenheder og traditioner koster typisk mange penge, og gør julen til en af de dyreste tider på året. I denne artikel har vi samlet nogle gode råd og ideer til, hvordan du kan komme billigere igennem julen og undgå røde tal på kontoen. 

julegaver på et bord

 

1. Et realistisk budget er vejen frem

Julen stiller altså store krav til dig og dit budget. Det kan være svært at lægge et helt præcist og udførligt budget, da der højest sandsynlig vil dukke uforudsete udgifter op undervejs. Prøv derfor at lave et realistisk budget så godt, du kan. Du kan eventuelt bruge din netbank til at se, hvad du havde af udgifter i julen sidste år og få en indikation på, hvad du brugte på henholdsvis gaver, hygge, transport, mad og så videre. Måske er der nogle poster, der springer i øjnene, og som du kan forsøge at skære ned på i år. Hvis du ved, at du har et bestemt beløb til rådighed, må du lægge dit budget ud fra det og fordele pengene blandt de forskellige poster.  

For nogle vil det være en hjælp at oprette en konto specifikt til julen, så man hele tiden har et overblik over sine udgifter og kan følge med i, hvor mange penge der er tilbage. Vores bedste råd er løbende at holde øje med sin konto, så man ikke får et chok og ender med et stort minus, når kontoen tjekkes i januar.  

 

2. Hvem skal have gaver, og hvor store skal de være?  

En af de største poster i forbindelse med jul er uden tvivl gaver. Vi elsker at give gaver og glæde andre, men det er også sjovest at give gaver, man rent faktisk har råd til, og som ikke giver dårlig samvittighed og underskud. I gennemsnit bruger danskerne mellem 3.000 og 3.500 kroner på julegaver, men har man ikke overblik over og styr på sine gaveindkøb, kan det hurtig løbe løbsk.  

Det vigtigste er derfor at få klarhed over, hvor mange penge du kan købe gaver for. Herefter opfodrer vi til, at du tager en snak med de personer, du er på gavefod med, så I sammen kan finde et gavebeløb, alle kan være med på. Måske er det ikke alle, der skal blive ved med at have gaver, måske kan I slå jer sammen, eller måske skal I helt droppe julegaverne.


Har du svært ved at få budgettet til at række til julen? Bliv ringet op og hør mere om, hvordan vi kan hjælpe lige netop dig.
Bestil uforpligtende gældssamtale

 

3. Kan vi skære lidt ned på julemaden og godterne?

Det kommer nok heller ikke som nogen overraskelse, at der ofte bliver spist og drukket lidt mere i julen. Vi forbinder julen med hygge og hygge med mad, men hvis du bruger din sunde fornuft, kan det rent faktisk godt lade sig gøre ikke at springe madbudgettet.  

Planlægning er nøgleordet! Skriv en så detaljeret indkøbsliste som muligt og så tidligt som muligt, så du løbende kan holde øje med tilbudsaviser og købe varer på tilbud. Gør en indsats for at undgå madspild og overvej en ekstra gang, om der er noget, der måske kan undværes, og som I alligevel ikke får spist.  

Herudover kan man spare penge på at lave nogle ting selv. Det gælder blandt andet småkager og julegodter, som også er en hyggelig familieaktivitet at lave sammen med sine børn. Aktiviteter behøver altså ikke at koste alverden, og noget så simpelt som en tur i skoven, hvor I for eksempel samler ind til pynt og dekorationer, er et hit hos både store og små.   


4. Har du styr på dit elforbrug? 

Når vi nærmer os jul, ser vi flere og flere steder, at folk pynter op både inde og ude med julelys og -kæder. Det er både flot og hyggeligt, men gemmer på noget af en skjult udgift. Hos en gennemsnitlig familie stiger elforbruget med cirka 30 % i december, og mange får derfor et chok, når de modtager den næste elregning. Overvej derfor din mængde af lyskæder med mere en ekstra gang. Sørg også for at slukke på kontakten, når dine elektriske apparater ikke bruges samt at tø din mad op i køleskabet og varme mere mad i ovnen på samme tid. 

 

5. Der er hjælp at hente udefra 

Mange organisationer og foreninger tilbyder gratis julehjælp til særligt udsatte familier. Det gælder eksempelvis Dansk Folkehjælp, Røde Kors, Mødrehjælpen og mange andre. Ansøgningen foregår elektronisk, og hjælpen tildeles efter den enkelte families økonomiske situation. 

Der er altså flere forskellige måder, hvorpå det er muligt at spare penge i julen, så det måske bliver en smule billigere end tidligere. Med det sagt er julen en tilbagevendende begivenhed, og det kan derfor være en god idé at begynde at se frem mod julen i 2023 allerede nu. Hvis du løbende lægger penge til side hver måned, vil julen med al sandsynlighed ikke føles som en lige så stor post i budgettet. Hvor mange penge du skal lægge til side, afhænger selvfølgelig af din økonomiske situation, men det er selvfølgelig oplagt at se på, hvad julen har kostet dig i år og herefter indrette dit budget efter, at der også kan holdes jul næste år uden at ende med røde tal og minus på kontoen. 


Ender din jul ofte med at blive dyrere end forventet? Kontakt os allerede i dag og hør, hvordan vi kan hjælpe dig med at undgå røde tal og minus på kontoen.
Bestil uforpligtende gældssamtale