Julen nærmere sig med hastige skridt, og inden vi får set os om, er det den 24. december. En dag og aften langt de fleste danskere glæder sig til lang tid i forvejen, og som mange forbinder med hygge, gaver, godter og festlige arrangementer.

Desværre sætter Covid-19 og dens restriktioner en dæmper på begivenhederne i år, og mange kan ikke gøre de samme ting, som de plejer omkring juletid. Det er ikke alle traditioner, det er muligt at fastholde, og de skal i stedet aflyses.

Men måske er det slet ikke så slemt, at det ikke er godt for noget. Julen er nemlig også én af de dyreste tider på året og stort set alt, hvad vi foretager os, koster penge. Derfor er det måske meget godt, at vi i år er tvunget til at blive derhjemme – særligt hvis man tilhører den gruppe, hvor økonomien løber en smule løbsk ved juletid, og hvor det er svært at undgå røde tal på kontoen.

Selvom der måske er ting og arrangement, der er aflyst, og som vi derfor sparer penge på, har vi nedenfor samlet nogle gode råd til, hvordan man kan komme igennem julen på den bedst mulige måde uden efterfølgende at stå tilbage med en følelse af, at man har brugt alt for mange penge. Og i værste tilfælde penge, man i teorien slet ikke havde.

 

Et realistisk budget er vejen frem

Julen stiller altså store krav til dig og dit budget. Det kan være svært at lægge et helt præcist og udførligt budget, da der højest sandsynlig vil dukke uforudsete udgifter op undervejs. Prøv derfor at lave et realistisk budget så godt, du kan. Du kan eventuelt bruge din netbank til at se, hvad du havde af udgifter i julen sidste år og få en indikation på, hvad du brugte på henholdsvis gaver, hygge, transport, mad og så videre. Måske er der nogle poster, der springer i øjnene, og som du kan forsøge at skære ned på i år. Hvis du ved, at du har et bestemt beløb til rådighed, må du lægge dit budget ud fra det og fordele pengene blandt de forskellige poster.  

For nogle vil det være en hjælp at oprette en konto specifikt til julen, så man hele tiden har et overblik over sine udgifter og kan følge med i, hvor mange penge der er tilbage. Vores bedste råd er løbende at holde øje med sin konto, så man ikke får et chok og ender med et stort minus, når kontoen tjekkes i januar.  

 

Hvem skal have gaver, og hvor store skal de være?  

En af de største poster i forbindelse med jul er uden tvivl gaver. Vi elsker at give gaver og glæde andre, men det er også sjovest at give gaver, man rent faktisk har råd til, og som ikke giver dårlig samvittighed og underskud. I gennemsnit bruger danskerne mellem 3.000 og 3.500 kroner på julegaver, men har man ikke overblik over og styr på sine gaveindkøb, kan det hurtig løbe løbsk.  

Det vigtigste er derfor at få klarhed over, hvor mange penge du kan købe gaver for. Herefter opfodrer vi til, at du tager en snak med de personer, du er på gavefod med, så I sammen kan finde et gavebeløb, alle kan være med på. Måske er det ikke alle, der skal blive ved med at have gaver, måske kan I slå jer sammen, eller måske skal I helt droppe julegaverne.

 

Kan vi skære lidt ned på julemaden og godterne?

Det kommer nok heller ikke som nogen overraskelse, at der ofte bliver spist og drukket lidt mere i julen. Vi forbinder julen med hygge og hygge med mad, men hvis du bruger din sunde fornuft, kan det rent faktisk godt lade sig gøre ikke at springe madbudgettet.  

Planlægning er nøgleordet! Skriv en så detaljeret indkøbsliste som muligt og så tidligt som muligt, så du løbende kan holde øje med tilbudsaviser og købe varer på tilbud. Gør en indsats for at undgå madspild og overvej en ekstra gang, om der er noget, der måske kan undværes, og som I alligevel ikke får spist.  

Herudover kan man spare penge på at lave nogle ting selv. Det gælder blandt andet småkager og julegodter, som også er en hyggelig familieaktivitet at lave sammen med sine børn. Aktiviteter behøver altså ikke at koste alverden, og noget så simpelt som en tur i skoven, hvor I for eksempel samler ind til pynt og dekorationer, er et hit hos både store og små.   

 

Julen er en tilbagevendende begivenhed

Det er altså muligt at gøre julen en smule billigere end tidligere, hvis vi blot tænker os en smule om og bruger vores sunde fornuft. Særligt i år hvor julen for manges vedkommende ikke kommer til at være, som den plejer, vil det måske være fristende at kompensere for de mange aflyste arrangementer og festlige begivenheder med større gaver. Men husk på, at det bliver jul igen næste år, og der kan vi forhåbentlig gøre alle de ting, vi plejer at gøre.

I stedet kan det være en god idé at begynde at se frem mod julen 2021 allerede nu. Hvis du løbende lægger penge til side hver måned, vil julen med al sandsynlighed ikke føles som en ligeså stor post i budgettet. Hvor mange penge du skal lægge til side, afhænger selvfølgelig af din økonomiske situation, men det er selvfølgelig oplagt at se på, hvad julen har kostet dig i år og herefter indrette dit budget efter, at der også kan holdes jul næste år uden at ende med røde tal og minus på kontoen.


Ender din jul ofte med at blive dyrere end forventet? Kontakt os allerede i dag og hør, hvordan vi kan hjælpe dig med at undgå røde tal og minus på kontoen.
Bestil gratis gældssamtale