Forside Viden om gæld Sådan bliver din gæld forældet

Sådan bliver din gæld forældet

Gæld kan forældes!
Kort sagt betyder det, at din gæld kan blive slettet, fordi den er for gammel. Slettes gælden, skal du ikke at tilbagebetale gælden nogensinde. Det kan selvsagt have en stor betydning for din privatøkonomi, der den ene dag ser håbløs ud, og den næste dag pludselig er blevet en sund økonomi.

Forældelsesloven bestemmer, hvornår gæld er for gammel

Der er sket nogle ændringer i forældelsesloven inden for de seneste år. Dét har bl.a. betydet, at mange kreditorer har glemt – eller ikke har nået i tide – at undgå forældelse. Ansvaret hviler nemlig på kreditorens skuldre. Hvis ikke kreditor handler i tide, så har de på et tidspunkt ikke længere (lov)krav på dine penge.

det, du skylder, kan altså blive for ”gammel”. Næsten ligesom mad i køleskabet. Og hvis gælden bliver for gammel, så kan du ikke blive opkrævet for den.

Hvordan og hvornår dine gældsposter bliver forældet, er alt sammen beskrevet i forældelsesloven. Den vil vi give dig et indblik i her.

Gammel gæld, a hvad for noget?

Med gæld er der en periode (forældelsesfrist), som afhænger af hvordan du har stiftet gælden. Dine kreditorer har ret til at kræve pengene fra dig i den periode. Men efter denne periode, så har dine kreditorer ikke lovhjemmel til at få dig til at betale de penge, du skylder dem.

Derfor kan du heller ikke blive indkaldt i fogedretten af dine kreditorer, hvis de vil indgå en betalingsaftale med dig eller have dig til at betale tilbage.

Kreditorer kan ”afbryde” forældelsen

Der er ikke en fast periode for, hvornår gæld bliver forældet. Der er nemlig mange måder for kreditorer at ”forlænge” gyldigheden på – eller afbryde forældelsen, så perioden ”starter forfra”. Det kan for eksempel være, hvis du sætter din underskrift på en skyldnererklæring eller et gældsbrev.

Din gæld bliver ”fornyet” – og forældelsen afbrudt – hvis du erkender gælden gennem ”dine handlinger”. En sådan handling er for eksempel at afdrage på gælden. Det er én måde at erkende gæld på. Det kan også være ved at få penge på kassekredit for eksempel.

Derudover kan det afbryde forældelsen, hvis din kreditor tager retslige skridt for at opnå dom for gælden. Og hvad kan det så være? Det er for eksempel en afgørelse fra fogedretten eller en anden afgørelse, der fastlægger, at gælden findes, og hvor stor den er.

Hvornår ”afbrydes” forældelsen ikke?

Det afbryder ikke gælden, at dine kreditorer blot sender breve med rykkere, påmindelser m.m. Heller ikke hvis de ringer dig op eller henleder din opmærksomhed på gælden på anden vis.
Dine kreditorer skal bruge en underskrevet skyldnererklæring fra dig eller en dom på gælden gennem retten for at kunne afbryde forældelsen og starte en ny periode. Hvis du dog erkender din gæld indirekte, som vi har beskrevet ovenfor, så behøver dine kreditorer ikke en underskrift fra dig eller en dom på gælden.

Min gæld er forældet – hvad gør jeg så nu?

For at være helt sikker er det en god idé at få hjælp og vejledning fra en gældsrådgiver eller advokat. For når din gæld er forældet, kan du jo netop få lov til at gå videre til kreditor med beskeden om, at din gæld er forældet, og at du ikke erkender din gæld.

Det er vigtigt at være HELT sikker på, at din gæld er forældet, før du går videre til dine kreditorer. Derfor anbefaler vi på det kraftigste at få professionel hjælp fra personer, der kan rådgive dig om gæld.

Vil du vide mere om forældet gæld?
Bestil gratis gældssamtale