Lønindeholdelse betyder, at SKAT tager en del af din løn, fordi du skylder penge. Det er kun SKAT, der kan bruge denne metode til at inddrive gæld til det offentlige.


Din trækprocent sættes op

SKAT har lov til at tilbageholde en del af din løn som afdrag på din gæld, hvis du skylder penge til det offentlige og ikke har fået en afdragsordning på plads. Det kaldes lønindeholdelse, fordi det betyder, at du ikke får udbetalt din ”normale løn”, da din trækprocent sættes op.


Vi kan hjælpe dig, hvis SKAT har sat din trækprocent for meget op.
Bestil gratis gældssamtale


Hvilken gæld kan der lønindeholdes for?

Der kan lønindeholdes for gæld til det offentlige for eksempel:


Hvordan beregner Gældsstyrelsen lønindeholdelsen?

Gældsstyrelsen har mulighed for at hæve din skatteprocent. De ekstra penge, Gældsstyrelsen får ud af det, bruges til at afdrage på din gæld til det offentlige.

Hvor meget din skatteprocent hæves afgøres af hvilken afdragsprocent, Gældsstyrelsen lønindeholder dig med.

Gældsstyrelsen kender ikke alle dine nødvendige udgifter, for eksempel din husleje. Når de finder frem til den afdragsprocent, som du skal lønindeholdes med, gør de det primært ud fra to ting, som de kender:

  1. Din nettoindkomst: – Jo højere din nettoindkomst er, jo højere afdragsprocent bliver du lønindeholdt med.
  2. Om du har forsørgerpligt for børn eller ej: – Hvis du har forsørgerpligt (både hjemme- og udeboende børn), vil din afdragsprocent være mindre, end hvis du ikke har forsørgerpligt.

Eksempel på udregning af lønindeholdelse (2022 satser):
Du er enlig mor til et 3-årigt barn. Din årlige nettolønindkomst er 235.000 kr.
Din afdragsprocent vil i dette tilfælde være 8%.
Det beløb, som Gældsstyrelsen trækker fra din nettoløn, vil da være (8% af 235.000) 18.800 kr., hvilket svarer til 1.567 kr. månedligt.

Med den vurderingsmetode mener Gældsstyrelsen, at de overlader et “rimeligt rådighedsbeløb”til dig og din familie.

Der gælder samme vilkår og regler for personer, der modtager førtidspension.

Kilde: Skat.dk


Få nedsat din lønindeholdelse

Hos DinGæld ser vi ofte, at der IKKE overlades et “rimeligt rådighedsbeløb”. Det skyldes, at Gældsstyrelsen netop ikke forholder sig til dine nødvendige udgifter. Det er udgifter som for eksempel husleje, medicinudgifter, påkrævet bil og så videre.

Heldigvis kan du indsende et budgetskema til Gældsstyrelsen. Her oplyser du om de “nødvendige udgifter”, som Gældsstyrelsen herefter tager med i sin vurdering. Det er dog en klar fordel, hvis du ved, hvornår Gældsstyrelsen vurderer, at dine udgifter er “nødvendige”.


Få styr på din lønindeholdelse og få flere penge til rådighed
Kontakt os i dag


Det har to helt klare fordele for dig, hvis du får din lønindeholdelse sat ned:

  1. Du får nok penge til mad, tøj, telefon, indbo-og ulykkesforsikring og meget andet.
  2. Du bliver hurtigere gældfri, da du øger muligheden for at slippe af med den dyrere gæld til private kreditorer.

Resultatet for dig er et større rådighedsbeløb til dig og din familie. Samtidig får du muligheden for at blive hurtigere gældfri og slippe for, at kreditorerne rykker dig.


Kan min arbejdsgiver se, at jeg lønindeholdes?

Din arbejdsgiver modtager ikke et brev fra Gældsstyrelsen. Det betyder, at din arbejdsgiver ikke informeres om, at din skatteprocent skal sættes op grundet lønindeholdelse.

Din arbejdsgiver har et automatisk system, som udregner, hvor mange penge der skal overføres til din konto, og hvor meget Gældsstyrelsen skal have. Så du kan tage det helt roligt!

Har du spørgsmål eller brug for rådgivning, hvis du bliver lønindeholdt, så tag endelig kontakt os. Vi er eksperter i gældsrådgivning og kan hjælpe dig med, hvordan du skal forholde dig, hvis du får lønindeholdt noget af din indkomst. 

Vi kan hjælpe dig med at blive gældfri. Kontakt os i dag på telefon 30266505 eller bestil en gratis samtale med en gældsrådgiver.