At være insolvent betyder, at man ikke har mulighed for at overholde sine betalinger, som ens situation er lige nu. 

Det er fogedretten, der afgør, om man er insolvent eller ej. Bedømmelsen hviler på din betalingsevne, og om du har aktiver, som du kan betale gælden tilbage med. 

Du kan risikere at blive erklæret insolvens, hvis du har afdragsaftaler, som du ikke overholder, og hvis du samtidig ikke har aktiver, hvis værdi overstiger gældens værdi. Hvis du får en insolventerklæring, betyder det, at dine kreditorer ikke kan trække dig i fogedretten de næste 6 måneder. Dette kan give dig ro til at finde en mere langsigtet løsning på dine gældsproblemer.

 

Hvad sker der, når man bliver erklæret insolvent? 

Hvis fogedretten erklærer dig insolvent, kan dine kreditorer ikke indkalde dig til fogedretten i de næste 6 måneder. Det kan i mange tilfælde give dig lidt ro til at komme ovenpå igen, fordi dine kreditorer ikke får noget ud af at “forfølge” dig så længe. 

Dine kreditorer kan ikke hive dig i fogedretten de næste 6 måneder, hvis du har en insolvenserklæring. 

 

De mest almindelige konsekvenser, hvis du bliver erklæret insolvent:   


Fortæl det til dine kreditorer 

Det er kun en enkelt kreditor ad gangen, der kan indkalde dig til fogedretten. Hvis du har flere kreditorer, får de andre ikke automatisk at vide, hvis du bliver erklæret insolvent. Men det kan være en fordel at fortælle dem det. Det betyder nemlig, at dine kreditorer ikke har mulighed for at indkalde dig i fogedretten de næste seks måneder. Samtidig vil det være et godt tidspunkt at forsøge at forhandle nye aftaler med dine kreditorer, så du igen får mulighed for at overholde dine aftaler, når insolvensperioden er ovre efter seks år.  


To former for insolvens

Egentlig insolvens mest alvorlige form for insolvens, og konsekvensen kan være, at du ikke længere har mulighed for at optage lån eller købe på kredit i fremtiden. Der findes også en mildere form for insolvens. 

Den kaldes teknisk insolvens. Betegnelsen får man, når ens gæld overstiger den formue, man har som privatperson. Det betyder ikke nødvendigvis, at du ikke kan opfylde dine økonomiske forpligtelser overfor dine kreditorer. Det som det betyder er, at du ikke ville kunne indfri din gæld med øjeblikkelig virkning. Det kan for eksempel ske, hvis dit hus er faldet meget i værdi, så gælden overstiger husets værdi. 


Hvor lang tid er man insolvent?

Dine kreditorer kan sagtens kontakte dig i de seks måneder, men de får ikke meget ud af det, fordi fogedretten vil afvise deres anmodninger om ny indkaldelse til et fogedretsmøde. 

Når du har en erklæring, mister dine kreditorer altså deres bedste måde at presse dig på for en tid. 

Hvis du efter dine seks måneders betalingshelle stadig ikke har midler nok til at kunne afdrage på din gæld, kan du risikere at bliver erklæret personlig konkurs. Hertil vil du blive indkaldt i fogedretten til endnu et møde, hvor man igen vil vurdere, hvorvidt du har evne til at betale af på din gæld. For ikke at blive erklæret insolvent endnu en gang, er det derfor nødvendigt at forbedre din betalingsevne eller få lavet nye aftaler og bedre aftaler med dine kreditorer. 

Hvis du i løbet af de seks måneders insolvensperiode anskaffer dig værdifulde aktiver som for eksempel ejendom, bil eller dyr elektronik, vil din insolvensperiode ophøre med øjeblikkelig virkning. Sker dette vil dine kreditorer igen kunne hive dig i fogedretten. 

Det er derfor vigtigt, at du ikke går ud og anskaffer dig et aktiv i perioden, men i stedet udnytter de seks måneder til at få et overblik over din situation og lagt en plan for, hvordan du kan overholde dine aftaler, når din insolvenserklæring ophører. 


Sådan udnytter du din insolvens 

Den bedste måde at udnytte sin insolvens er ved at kontakte dem du skylder penge og høre til om, det er muligt at lave en ny afdragsaftale, som du har mulighed for at overholde. Når du forhandler med dine kreditorer, er det vigtigt at huske, at dine kreditorer også ønsker at finde en realistisk og holdbar løsning, som du har mulighed for at overholde. 

Har du brug for hjælp til at forhandle med dine kreditorer, er du velkommen til at kontakte os. Vi kan tage kontakten til dem og sikre, at du får fordelagtige aftaler, så du kan få ro i hverdagen og afvikle på din gæld. Som medlem hos os, hjælper vi dig med at udregne din betalingsevne. Hvis du skal til møde i fogedretten, kan vi forberede dig, så du står bedst muligt. Vi kan desuden ledsage dig i fogedretten eller tage afsted i stedet for dig, hvis du helst selv vil være fri. Bestil en uforpligtende samtale, så kan vi sammen finde ud af, hvordan vi hjælper dig bedst. 


Mangler du hjælp til at udregne din betalingsevne, og vil du gerne klædes på til møde i fogedretten, så kontakt os allerede i dag og lad os se nærmere på sin situation.
Bestil uforpligtende gældssamtale