Som de fleste sikkert er bekendte med, har Folketinget vedtaget, at det fra oktober bliver muligt at få udbetalt op til tre uger af dine indefrosne feriepenge. Ønsker du at få dine feriepenge udbetalt, kan du ansøge om dem fra starten af oktober indtil 1. december og vil få dem udbetalt indenfor to uger. Ansøger du ikke om pengene, bliver de stående, så du først får dem udbetalt, når du går på pension eller trækker dig fra arbejdsmarkedet.

Udbetalingen beskattes som almindelig indkomst og vil som udgangspunkt ikke påvirke muligheden for at blive berettiget til en offentlig ydelse. Herudover er det vedtaget, at alle, der modtager en offentlig ydelse som SU, kontanthjælp og lignende, får en skattefri udbetaling på 1.000 kroner.


Kan der tages udlæg i mine indefrosne feriepenge?

Nej, det kan der ikke. Regeringen har nemlig vedtaget et modregningsforbud, som betyder, at der hverken kan tages udlæg i privat eller offentlig gæld i de udbetalte penge. Gældsstyrelsen kan altså ikke tage pengene, selvom de skal udbetales til folk, der har misligholdt deres gæld og skylder penge. Til gengæld er det muligt for kreditorerne at tage udlæg i pengene gennem fogedretten så snart, pengene er sat ind på den pågældende skyldners konto. Er du gældsramt, gælder det derfor om at få lagt en plan for, hvordan pengene skal bruges, så du ikke risikerer, at dine kreditorer tager dem, hvis de blot bliver stående på din konto. Hvordan pengene bør bruges, kan du læse mere om nedenfor.


Brug dine feriepenge med omtanke

Formålet med udbetalingen af de indefrosne feriepenge er at få gang i den danske økonomi igen efter mange måneder præget af COVID-19 og nedgang. Er du gældsramt, mener vi dog ikke, at det er en god idé blot at bruge pengene på sjov og fornøjelser. Pengene bør i stedet bruges på at nedbringe din gæld og forbedre dit økonomiske fundament.

Vores anbefaling er først og fremmest at få pengene udbetalt med det samme. Betaler du topskat, eller rammer du topskattegrænsen ved at få pengene udbetalt, er det dog værd at overveje en ekstra gang, om det kan betale sig. Hvis du ikke står og mangler pengene nu og her, kan det måske bedre svare sig at lade pengene stå, så de kan trække renter og være med til at forsøde din pensionstilværelse. Tjener du mere end 531.000 kroner efter AM-bidrag om året, vil du nemlig blive beskattet med yderligere 15 %. Det er derfor en god idé at tjekke, om beløbet af dine indefrosne feriepenge betyder, at du rammer grænsen.

Får du pengene udbetalt, vil det være forskelligt fra situation til situation, hvordan pengene bruges mest fordelagtigt. Har du dyre forbrugslån som eksempelvis kviklån, bør du starte med at få dem af vejen. Måske kan feriepengene ikke indfri hele lånet, men nedbring det så meget som muligt og spar penge i renteomkostninger. Privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm Hansen, er af samme holdning:

"Har du et dyrt forbrugslån, eksempelvis et kviklån, kan det være en god idé at få feriepengene udbetalt og bruge dem på at få gælden af vejen og slippe for at betale renter og renters rente i fremtiden" [1]


Få det største udbytte med dine feriepenge

Har du ikke dyre kviklån, vil det stadig være den bedste idé at bruge dine feriepenge på gældsafvikling. Ifølge chefkonsulent og skatteekspert hos BDO Danmark, Henning Boye Hansen, gør man den bedste investering, hvis man vælger at bruge pengene på afdrag af gæld[2].

Er du i tvivl om, hvordan det er mest hensigtsmæssigt for lige netop dig at bruge dine feriepenge, kan vi hjælpe dig. Vi er eksperter på området og ved, hvordan vi får de mest fordelagtige aftaler i hus med dine kreditorer. En måde at bruge pengene på er til akkordaftaler. Det betyder i al sin enkelhed, at du kun betaler en vis del af din gæld tilbage, mens den resterende del bliver slettet. Akkordforhandlingerne kan foregå på to måder:

  1. Engangsbeløb: Du betaler et større engangsbeløb til din kreditor, som efterfølgende sletter resten af gælden.
  2. Løbende akkord: Du betaler et fast månedligt beløb til din kreditor over en længere periode på typisk fem år.

Hvilken aftale, der er den bedste for dig, afhænger af din specifikke situation. Måske er det en helt tredje løsning som for eksempel rentestop, der vil gavne dig mest. Det er blandt andet noget af det, vi kan hjælpe dig med. Vi kan samtidig stå for forhandlingerne med dine kreditorer og varetage betalingerne, så du ikke skal bekymre dig om det.


Professionel rådgivning og vejledning

Ønsker du at få vores hjælp, så du er sikker på, at dine feriepenge tjener både dig og din økonomi på den bedst tænkelige måde, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du kan enten ringe på 30 26 65 05 eller sende en mail til kontakt@dingaeld.dk. Herudover har du også mulighed for at bestille en gratis gældssamtale med én af vores gældsrådgivere, som vil ringe dig op og spørge nærmere ind til din aktuelle situation. Gældssamtalen kan bestilles her.


Kilder:

[1] https://fagbladet3f.dk/artikel/saadan-bruger-du-bedst-dine-feriepenge

[2] https://www.bt.dk/samfund/derfor-skal-du-ikke-haabe-paa-at-faa-dine-indefrosne-feriepenge-nu