Forældreguide: Når børnene skal være hjemme i 14 dage

Udgivet den 26/03/2020

Coronavirussen har for alvor sat sine spor på Danmark og hele den danske befolkning. Forbuddene og indskærpelserne bliver flere og flere, og vi opfordres alle til at blive indendøre. Ét af de første store tiltag i forsøget på at stoppe smittespredningen af COVID-19, var at lukke alle landets skoler og daginstitutioner i foreløbig fjorten dage og sende børnene hjem. Der er oprettet nødpasning i hele landet, så forældre, der arbejder i kritiske funktioner indenfor sundhedssektoren og ældreplejen med flere, fortsat kan passe deres arbejde. For langt de fleste betyder lukningen dog, at børnene skal holdes hjemme.

Mens nogle forældre af forskellige årsager ikke kan arbejde hjemmefra og dermed har god tid til at passe deres børn, er andre forældre henvist til fortsat at varetage deres arbejde hjemmefra, hvilket for nogle kan give udfordringer. Uanset hvilken situation du og din familie befinder dig i, vil vi hos DinGæld gerne hjælpe til og komme med vores bedste bud på, hvordan I får det bedste ud af tiden derhjemme.

 

Skab struktur og planlæg dagen

To uger derhjemme, hvor man bare kan gøre, hvad man har lyst, lyder måske attraktivt i manges øre, både store som små. Men når de første dage er gået og i takt med, at regeringens indskærpelser bliver strammere og strammere, indser de fleste måske, at det alligevel ikke er så sjovt at være isoleret derhjemme.

Det handler i alles tilfælde om at få det bedste ud af situationen, og en idé kunne være at skabe struktur i en uigenkendelig hverdag. I kan med fordel lade jer inspirere af skoleskemaet og i samarbejde med jeres børn lave en plan for dagen. Det kan skabe tryghed og genkendelighed for barnet at vide, hvordan dagene i store træk ser ud. Hæng skemaet op, så alle i hjemmet kan følge med i, hvad der skal ske den pågældende dag. Se skemaet som en hjælp og guideline, der ikke nødvendigvis skal følges hundrede procent, og som kan tilpasses undervejs. At lave et skema kan også gøre det nemmere for børnene, når de igen skal vende tilbage til en normal hverdag.

 

Hold hovedet i gang

I en tid, hvor den normale undervisning er flyttet fra klasseværelserne og hjem i stuerne, kan digitale læringsplatforme og -ressourcer være en stor hjælp. Der findes i den forbindelse mange forskellige læringsredskaber online, som er til fri afbenyttelse og kan være medvirkende til, at dit barn stadig holder hovedet i gang, selvom skoler og institutioner er lukket ned. Flere onlineportaler har sågar valgt at gøre deres platform gratis i de to uger, hvor lukningen står på.  

Vi har nedenfor samlet en række sider, du og dine børn kan besøge:


Forslag til aktiviteter

Fjorten dage kan være lang tid, og der er mange timer, der skal slås ihjel. Det sætter samtidig sine begrænsninger, når steder som svømmehallen, biblioteket, fritidsklubben og så videre også er ramt af lukning. Men fortvivl ikke, der er stadig masser af aktiviteter at give sig til – det handler blot om at slippe fantasien løs.

I kan for eksempel:

 •  Tage i skoven, på stranden eller legepladsen: Besøg generelt steder, hvor det er muligt at holde afstand til andre mennesker, og hvor man sikre sig, at man ikke samles mere end ti personer, som regeringens vejledning lyder på nuværende tidspunkt.
 • Lave hjemmebiograf: Lav slikposer og popcorn og se film under dynen i nattøj.
 • Spille spil: Få spillet alle de spil, I normalt ikke har tid til.
 • Lave kreative projekter: Tegn og mal, lav modellervoks, trylledej eller slim.
 • Finde det legetøj frem, der ikke er blevet leget med længe: Tager man et kig i skuffer og skabe, vil der med god sandsynlighed dukke ting op, som børnene måske helt havde glemt, at de havde.
 • Bygge med LEGO og lægge store puslespil: Der er god tid til at starte større bygge- og pusleprojekter, som man kan gå til og fra, og som ikke nødvendigvis skal færdiggøres på én dag.
 • Bage: Brug så vidt muligt de ingredienser, I har derhjemme, så mængden af indkøbsture begrænses. I kan for eksempel kaste jer ud i:

      o   Boller

      o   Pandekager

      o   Pizzasnegle

      o   Muffins

      o   Chokoladekage

      o   Cookies

      o   Pølsehorn

      o   Hindbærsnitter

      o   Vafler

      o   Kanelsnegle

      o   Banankage

 • Fyld fryseren med ting, børnene kan få med i madpakke, når de skal i skole og institution igen.
 • Gøre jer klar til påske: Kombinér udendørs aktiviteter indendørs, hvor I eksempelvis samler sten på stranden og mal dem. Pust æg og skriv gækkebreve, som I kan sende til venner og familie.
 • Lave en skattejagt – den kan både foregå udenfor og indenfor.
 • Inddrag børnene så meget som overhovedet muligt: Selvom de daglige gøremål og huslige pligter måske tager lidt længere tid, når børnene skal være med, er det en god måde at aktivere dem på. Husk på, at I har ekstra god tid lige nu, så brug på den på at være sammen om nogle andre ting, end I normalvis er.
 • Find en balance i mængden af skærmtid: Skærmtid er helt ok og kan være en god hjælp, når forældre samtidig skal arbejde hjemmefra. Det er derfor helt ok, at børnene ser fjernsyn eller iPad, men pas på at det ikke tager overhånd. Et skema kan hjælpe med at sætte en tidsramme for den daglige mængde.

Helt generelt handler det om at få det bedste ud af situationen. En situation, der er den samme for alle. Hold humøret højt og forsøg at være så kreativ og opfindsom som overhovedet muligt. Internettet og Google kan blive din bedste ven de næste uger, hvis du løber tør for ideer, og dine børn hænger i gardinerne. 

Tags

Blog
Hjalp denne artikel dig?
Tak for din feedback!

Følg os på de sociale medier

Tak for din feedback!

Vi er kede af at høre at artiklen ikke hjalp dig.

Send
Tak for din besked!

Vi vender tilbage til dig hurtigst muligt