En skilsmisse er en hård tid, hvor der ikke bare er følelser i klemme, men hvor der også kan være økonomiske og juridiske stridigheder på spil. Det kan dreje sig om alt fra ejendom til forældremyndighed til gæld.

Der er mange forskellige spørgsmål at forholde sig til ved en skilsmisse. Og de to parter er sjældent et sted, hvor de har overblik, og hvor de lader fornuften tale. I sådan en tid er parterne i deres følelsers vold. Der kan hurtigt opstå konflikt, fordi der er mange store beslutninger, der skal tages, og der er meget lidt overskud til at tage dem.

Det kan være beslutninger om huset eller lejligheden. Skal du eller jeg flytte ud? Hvordan organiserer vi betalingen?

Begge parter er som regel indstillet på at finde en løsning. Det er snarere hvordan - især når bølgerne går højt.


Du kan få hjælp af en konfliktmægler

Der er flere og flere danske par under skilsmisse, der søger hjælp fra det, der kaldes en advokatmediator. Her er der tale om advokater med specialisering inden for blandt andet konflikthåndtering.

Det kan sågar være en mindre omkostningstung løsning. Ofte vil I kunne finde en løsning med en mediator, hvor I kun betaler for den ene mediator – og ikke to advokater, det vil sige én til hver af jer.

Det koster selvfølgelig penge at hyre en konfliktmægler, men det er billigere end at trække din tidligere partner i retten. Især i forhold til, at I kan opnå gode resultater med konfliktmægling.


Vil du høre mere om gældsrådgivning efter skilsmisse?
Bestil gratis gældssamtale


Hvorfor inddrage en konfliktmægler?

Det er ikke gratis, men det er godt givet ud. Konfliktmægleren smøger ærmerne op sammen med parterne og definerer hinandens grænser og krav – og det kan sågar i nogle tilfælde være med til at redde relationen. Og det er som bekendt godt, hvis der er børn involveret.

Konfliktmæglere kan hjælpe med at bremse eventuel mudderkastning. De skifter fokus fra at skyde skylden på hinanden til at samarbejde om at løse konflikterne – så hurtigt, som det er muligt.

Konfliktmægling handler om at standse optrapningen og arbejde med at genopbygge tilliden til hinanden. Og så handler det om, at børn skal holdes uden for konflikten så vidt som overhovedet muligt. Børnene er ikke en slagmark eller kampplads, og det er de fleste forældre enige om.


Åbenhed er vejen frem mod genvunden tillid

Noget af det vigtigste er at kunne tale åbent og ærligt, for det er den eneste vej til at genfinde tilliden. Og tilliden er altafgørende for at kunne indgå aftaler og kompromiser. Begge parter skal være indstillet på at være åbne, ærlige og realistiske.


Kom videre med jeres liv med konfliktmægling: Sådan kommer du i gang

Som det første skal dig og din tidligere partner drøfte det. Begge parter skal være topmotiverede – ellers er det tvivlsomt, om I får noget ud af det.

Du kan også tale med din advokat om det, som kan hjælpe med at finde en fagperson med den rette kompetence.

I skylder jer selv, hinanden og frem for alt jeres børn, hvis I har nogle, at komme videre hurtigt og på bedst mulige vis. Så overvej grundigt, om konfliktmægling er noget for jer.


Gæld efter skilsmissen

En konfliktmægler kan dog ikke være behjælpelig med, hvordan gælden skal afvikles. Specielt gæld, som I har optaget sammen (for eksempel hvis I har købt hus eller bil) kan gøre det problematisk at komme hurtigt videre efter en skilsmisse. Her kan du til gengæld få hjælp af en professionel gældsrådgiver, som kan få styr på gælden og sørge for, at den afvikles bedst muligt, så du kan komme videre i dit liv.